نقشه طبیعی بخشی از البرز و موقعیت قلعه عسگر در جنوب دماوند
محوطه باز قلعه عسگر در سال 1368 توسط هیات بررسی منطقه دماوند به سرپرستی زنده یاد عنایت اله امیرلو شناسایی و در سال 1369 کاوش شد. در کاوش محوطه مجموعهای از دست ساختههای سنگی متکی بر تولید تیغه-ریز تیغه، بقایای یک اجاق، بخشی از لبه یک ظرف سنگی با تزیین کنده و تکهای از یک پیکرک گلی (شاخ بز) یافت شد. بقایای جانوری که عمدتا شکسته بودند، توسط دکتر مرجان مشکور بررسی شدند. در همان سال گزارش کوتاهی از این کاوش منتشر شد که در آن محوطه و یافتههای آن به دوره فراپارینه سنگی ( تا 14 هزار سال پیش) منسوب شد. متاسفانه با مرگ نابهنگام ایشان نتایج این کاوش هیچگاه منتشر نشد.
تیغه داس، ریز تیغه ساده و سنگ مادر منشوری تیغه-ریزتیغه
از آن زمان تاکنون، در بسیاری از انتشارات، قلعه عسگر به عنـوان یک مکان دوره فراپارینه سنگی معرفی شده است. مجموعهی قلعه عسگر در سال 1387 به بخش پارینه سنگی مـوزه ملـی ایـران منتقـل و بررسی اولیه آن انجام شد. در ایـن بـررسی روشن شد که مجموعه از لحاظ فناوری و گونهشناسی دارای ویژگیهای مشخص صنایع نوسنگی منطقه است. پس از مدتی بررسی کامل مجموعه شامل طبقهبندی جنس سنـگها، انـدازهگیری نمونهها و ثبت و ضبط مشخصههای فناوری انجام شد. نتایج این مطالعه همراه با نتایج بررسی بقایای جانوری، سالیابی نمونههای استخوان و منشایابی ابسیدین در آینده نزدیک منتشر خواهد شد. مجموعه شامل سنگ مادرهای تیغه- ریز تیغه و تراشه، قطعات شکلدهی و اصلاح سنگ مادر، یک کوبهی سنگی و شمار زیادی تیغه- ریز تیغه است. تولید تیغه- ریز تیغه هدف اصلی فناوری به کار رفته است و در تولید آنها هم از شیوهی ضربه غیرمستقیم (قلم و کوبه) و هم روش فشاری استفاده شده است. بسیاری از سنگ مادرهای تیغه- ریز تیغه یک سکویی بوده که در کنارهها و سطح پشتی آنها آثار آمادهسازی دیده میشود. شمار اندکی از نمونهها دارای روتوش و جلای داس هستند. در مجموع ویژگیهای فنی-گونهشناختی صنعت قلعه عسگر نشاندهندهی وجود یک استقرار یا استقرارهایی از دورهی نوسنگی در این مکان است. با توجه به نتایج این بررسی جدید، قلعه عسگر بایستی از سیاهه مکانهای فراپارینه سنگی ایران خارج و به مکانهای شناخته شدهی نوسنگی در منطقه افزوده شود.
منبع
Biglari, F. 2013 A Reconsideration of the Purported Epipaleolithic Assemblage of Qaleh Asgar, Alborz Mountains, Iranian Archaeology, Vol.3: 46
استقرارهای پارینهسنگی قدیم و میانی در شمال البرز و تالش، جنوب دریای کاسپی
شواهد احتمالی از آدمخواری در میان شکارگران اواخر عصر سنگ در جنوب زاگرس
تیغه ,سنگی ,یک ,قلعه ,بررسی ,ریز ,قلعه عسگر ,ریز تیغه ,تیغه ریز ,فراپارینه سنگی ,در سال
درباره این سایت