نقشه سه بعدی ناهمواریهای منطقه ازگله و باویسی و موقعیت غارها و پناهگاههای بررسی شده
دشتهای کم ارتفاع حاشیهی زاگرس در غرب استان کرمانشاه از لحاظ استقرارهای پارینهسنگی تقریباً ناشناخته هستند. بررسی اخیر دشت سرقلعه در منطقهی ازگله منجر به شناسایی شمار قابل توجهی از مکانهای پارینهسنگی شد که برای نخستین بار اطلاعاتی از استقرارهای جوامع پارینهسنگی جدید و فرا پارینهسنگی در این نواحی کمارتفاع را به دست داد. در نتیجهی این بررسیها که با هدف شناسايي، نمونهبرداری و ثبت مکانهای واقع در غارها و پناهگاههای صخرهای طی دو مرحله در سال 1389 انجـام شد، تعداد 28 غار و پناهگاه صخرهای در حاشیهی دشت سرقلعه و یک پناهگاه در حاشیهی رودخانهی داری زنگنه در جنوب و جنوبغربی ازگله در استان کرمانشاه شناسایی شد. مکانهای شناسایی شده در سرقلعه باویسی شامل سه مجموعه غار و پناهگاه صخرهای هستند که بین 520 تا 680 متر بالاتر از سطح دریا واقع شدهاند. در بررسی این مکانها مجموعههایی از دستساختههای سنگی گـردآوری شد که بـا توجـه به فناوری و گونهشناسی عمدتاً به دورههای پارینهسنگی جدید و فرا پارینهسنگی منتسب هستند.
دهانه یکی از غارهای بررسی شده در نزدیکی تنگ جنگه
نتایج حاصل از بررسیهای مذکور نشان میدهد که این مناطق کمارتفاع واقع در کوهپایههای غربی زاگرس طی دورههای پارینهسنگی جدید و فراپارینهسنگی به طور مکرر مورد استفاده جوامع شکارگر ـ گردآورندهای بوده که از غارها و پناهگاههای صخرهای منطقه برای مقاصد مختلفی از جمله اردوگاه اصلی یا ایستگاه گذری استفاده کردهاند.
نمونه هایی از ابزارهای دوره فراپارینه سنگی (-12 هزار سال پیش) از منطقه بررسی سرقلعه
منبع:
بیگلری، فریدون و سونیا شیدرنگ 1392 استقرارهای اواخر پارینهسنگی در کوهپایههای غربی زاگرس، گزارش مقدماتی بررسی غارها و پناهگاههای سرقلعه باویسی (ازگله)، استان کرمانشاه، باستان شناسی ایران 3، صص. 28-9.
استقرارهای پارینهسنگی قدیم و میانی در شمال البرز و تالش، جنوب دریای کاسپی
شواهد احتمالی از آدمخواری در میان شکارگران اواخر عصر سنگ در جنوب زاگرس
بررسی ,سرقلعه ,پارینهسنگی , ,استان ,غارها ,غارها و ,جدید و ,استان کرمانشاه ,و پناهگاههای ,و فرا
درباره این سایت